Блог

Положителното влияние на програмирането върху човешкия мозък! Проучванията потвърждават!


1 минута четене

Положителните и отрицателните ефекти на видео игрите върху развитието на децата са широко обсъждани през последните години. Използваха се множество аргументи за и против и конфликтът ставаше все по-разгорещен. Оттогава враждата е утихнала, но все още предизвиква силни емоции. Проблемът е подобен и при програмирането, което все още се възприема като „губене на време пред екрана“. Установено е обаче, че програмирането (като видео игрите) може да има положително влияние върху мозъка и начина на мислене на децата. Продължете да четете, за да научите повече!

Няколко думи за въведение

В тази статия бихме искали да разгледаме малко по-задълбочено положителното влияние на програмирането върху мозъка на децата. Ще черпим както от собствен опит, така и от научни изследвания.

Едно от най-често срещаните погрешни схващания е, че програмирането е монотонно и няма нищо общо с творческата работа. Разбира се, това не е така.

Нека обсъдим проучванията

Проведени са множество изследвания, за да се потвърди положителното въздействие на програмирането върху човешкия мозък. Учените демонстрираха през 1991 г., че има силна връзка между обучението по програмиране и развитието на когнитивни умения.

Общо 65 студенти бяха поканени да участват в този експеримент. Едната група имаше часове по програмиране, а другата не. Резултатите бяха неочаквани! Когато бяха тествани когнитивните умения, групата, която посещаваше уроци по програмиране, се представи с 16 процента по-добре.

Друго проучване, проведено между 1999 и 2009 г., демонстрира, че изучаването на програмиране може да ускори процеса на усвояване на знания. В резултат на това нашата памет се подобрява и мозъкът непрекъснато се тренира, което го прави по-здрав и по-устойчив на деменция и Алцхаймер.

Различава ли се мозъкът на програмиста от този на обикновения човек?

За да отговорим на този въпрос, трябва да се концентрираме върху концепцията за менталните модели. Нашият мозък създава тези представяния на ситуации от реалния живот. Те са създадени въз основа на нашето въображение или това, което виждаме в момента.

Менталните модели играят критична роля в процеса на усвояване на знания. Това е очевидно в пример за изучаване на вашия първи език за програмиране.

Когато учите, в мозъка ви се формират нови ментални модели, които могат да ви помогнат да подобрите способностите си за решаване на проблеми. В резултат на това мозъкът, който е свикнал с определен модел, ще се бори да създаде нови, докато учи друг език. Вече оформеният ход на мисли не е много ковък и трудно се променя.

Програмирането е малко по-различно, тъй като не можете да се фокусирате само върху един език или един проблем. Това е система, която непрекъснато се променя и трябва да мислите креативно, за да разберете и разрешите проблемите.

В резултат на това програмистите са не само по-добри анализатори, но и имат много по-добра памет. Най-важното е, че това се дължи предимно на тяхното методично умствено обучение, а не на генетични предразположения.

ЯМР ще разкрие истината!

През 2014 г. е проведено ЯМР изследване върху група от 17 програмисти. Установено е, че мозъчните центрове, отговорни за семантичната и оперативната памет, са най-активни.

Освен това мозъчните центрове, отговорни за броенето и логическото мислене, не са толкова активни. Според изследване, когато програмираме, ние активираме същите части на мозъка, с които и учим нов език.

Обобщавайки, програмирането помага за развитието не само на логическо и аналитично мислене, но и на семантична и оперативна памет. Нашият мозък непрекъснато се обучава, което може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, деменция и дегенерация на неврони. Можем също така да обработваме повече информация едновременно.

Проучването ясно показва, че обучението по програмиране може да донесе много ползи не само за бъдещата ни работа, но и за нашето здраве. Стереотипът за болния и блед програмист не е верен! Програмирането е един от най-взискателните видове интелектуална работа и си заслужава отделеното време, стига да го намирате за удовлетворяващо и приятно.


Предишен

Потребителски рейтинг: 5 / 5

COM_CONTENT_ARTICLE_VOTE_TITLE

Кои са най-добрите програмни езици за деца?
Блог

Кои са най-добрите програмни езици за деца?

Ученето на програмиране стана много популярно в наши дни, но не всички деца искат да станат програмисти в бъдеще. В ранните етапи на...

Прочетете още
Най-страшните програмни грешки в историята
Блог

Най-страшните програмни грешки в историята

Първият език за програмиране е създаден през 50-те години. С течение на времето се появиха по-модерни среди за програмиране и новите...

Прочетете още

Нашите партньори:

Microsoft
Ubisoft
Stroer
All In Games
Kinguin
EY