Блог

Кои са най-добрите програмни езици за деца?


5 минути четене

Ученето на програмиране стана много популярно в наши дни, но не всички деца искат да станат програмисти в бъдеще. В ранните етапи на развитие програмирането се използва за стимулиране на интелектуалния прогрес. В тази статия ще представим най-добрите програмни езици за деца.

Най-популярните езици за програмиране - полезно ли е да ги знаем?

В почти всяка част от нашия живот технологиите оказват влияние. Заобиколени сме от програми, приложения, графики и анимации. В днешния свят, когато цивилизационният напредък е по-голям от всякога, усвояването на ИТ умения е не просто опция, а задължително. Трябва да улесним по-младите поколения, защото е почти сигурно, че работата с компютър ще бъде част от бъдещите им професии.

Трябва ли децата да бъдат дигитално грамотни?

Списъкът с предимства е много обширен. Програмирането може да предостави на учениците умения и способности, които са от съществено значение за бъдещата им работа. За да го овладеете, ще ви трябва известно интелектуално усилие, както и способността да мислите логично. За да постигнете целта си, трябва да можете сами да съединявате части от кода. Тъй като има толкова много алгоритми и комбинации, от които да избирате, понякога това може да бъде доста трудно. Прецизност, креативност, търпение и въображение са качества, които вашите деца ще развият, докато изпълняват все по-сложни задачи.

Ползи от програмирането:

  • придобиване на аналитични умения,
  • решаване на проблеми по креативен начин,
  • абстрактно мислене,
  • повишена продуктивност,
  • упоритост и търпение,
  • подобряване на самочувствието,
  • изучаване на други предмети по-ефективно,
  • придобиване на ИТ умения, необходими за бъдеща кариера.

Scratch - струва ли си да го знаем?

Scratch е създаден за деца от 7 до 16 години и несъмнено е най-популярният от всички. Той е ефективен поради интуитивния си интерфейс и блоковия код. Помага на децата да разпознават отделни елементи от кода и го прави по-лесен за разбиране, особено в началото. Добра идея е да започнете със Scratch, защото дори начинаещите могат да програмират първия си проект, което повишава мотивацията за по-нататъшно учене. Scratch може да предостави много повече от просто удобен за потребителя интерфейс. Най-същественото му предимство е възможността да създава интересни, цветни игри, анимации и картинки, които доставят много удоволствие на всички деца.

Scratch онлайн курсове

Имаме голям избор от Scratch курсове. Един курс обикновено е 14 срещи и една среща е 2x 45 минути. Ще получите сертификат в края на всеки курс като признание за завършването. Каним ви да разгледате нашата пълна селекция от различни курсове по програмиране.

Какво още трябва да знаем?

Scratch е известен и със своята онлайн общност, която може да се похвали с над 16 милиона потребители по целия свят! Уебсайтът ви позволява да споделяте мнения, идеи и да се мотивирате и вдъхновявате един друг. За да станете член на тази общност, трябва да сте приятелски настроени и учтиви с другите членове.

Blockly

Blocky е доста подобен на Scratch, но е създаден от Google. Той също така се основава на блоков код, но включва елементи от други езици за програмиране. Известна е още като JavaScript библиотека за визуално програмиране. Това е страхотен инструмент за деца и тийнейджъри

Python

Този език е малко по-различен от предишните два. Това е много по-сложно, но все още изпълнимо за деца. С Python те могат да кодират на много по-високо ниво и също така е чудесна отправна точка за по-напреднали и сложни инструменти за програмиране. Използването на Python може да бъде забавно и ангажиращо за младежите, тъй като им дава представа за професионално програмиране. Python е предпоставка за работа с по-напреднал софтуер.

Имаме чудесен избор за всички начинаещи с Python - курсът е предназначен главно за деца на възраст от 10 до 12 години. Това е най-ефективният метод за овладяване на този универсален език за програмиране. Minecraft, от друга страна, е най-популярната компютърна игра от последното десетилетие. Комбинирането на двете е чудесно решение да внесете известна образователна стойност в свободното време на вашето дете. Моля, посетете нашия уебсайт, за да научите повече.

JavaScript

Друг език за програмиране, който заслужава да бъде споменат. Използван е за създаване на Google Chrome, Mozilla Firefox или Internet Explorer.

Други популярни езици за програмиране са LUA, LOGO, Robo Logic, Cargo Bot, Algoid, Light-bot или KTurtle.

Често задавани въпроси:

  1. Кой е най-популярният език за програмиране за деца?

    Scratch. Позволява изучаване на визуално програмиране от основите.
  2. Как да научите децата си на Scratch?

    Препоръчваме нашите онлайн курсове, които обикновено продължават 14 седмици.
  3. Как да убедите детето си да учи програмиране и роботика?

    Зависи от всяко дете, но обикновено е полезно да му покажете една от базираните на Scratch игри. Те обикновено са забавни и лесни за научаване.

Предишен Следващ

Потребителски рейтинг: 5 / 5

COM_CONTENT_ARTICLE_VOTE_TITLE

Положителното влияние на програмирането върху човешкия мозък! Проучванията потвърждават!
Блог

Положителното влияние на програмирането върху човешкия мозък! Проучванията потвърждават!

Положителните и отрицателните ефекти на видео игрите върху развитието на децата са широко обсъждани през последните години. Използваха...

Прочетете още
Най-страшните програмни грешки в историята
Блог

Най-страшните програмни грешки в историята

Първият език за програмиране е създаден през 50-те години. С течение на времето се появиха по-модерни среди за програмиране и новите...

Прочетете още

Нашите партньори:

Microsoft
Ubisoft
Stroer
All In Games
Kinguin
EY